Rocklegendaren Royce Porter blev 79 år

2018-07-23, 13:25:54  

Royce Porter, född den 1 april 1939 i Sweatwater, Texas, USA, avled den 1 juni 2018, 79 år gammal. Familjen var musikalisk - pappan spelade gitarr och hans mor piano. Rock and Roll blev tidigt Royce stora intresse. Country och hillbilly stod då inte högt i kurs utan favoriterna var Elvis Presley, Fats Domino och Chuck Berry. 17 år gammal släppte han sin debutsingel i januari 1957 och därefter blev det flera inspelningar och framträdanden i olika band.

En dag stod Royce i en skivaffär och försökte "sälja in" sin singel "Yes I Do" hos ägaren eftersom det gick till så på den tiden - att man själv försökte få skivaffärerna att sälja ens plattor. Bakom Royce stod en man och lyssnade och som sedan presenterade sig som Lelan Rodgers, promotor hos Decca Records i Texas. Lelan undrade om Royce kunde tänka sig att hjälpa hans bror att "komma igång". Resultatet blev ett samarbete med Kenny Rodgers som sedan dess har fått en säregen karriär inom countrymusiken.

Royce Porter blev även känd som låtskrivare med egna alster men också tillsammans med andra - som Dean Dillon och deras låt "It Ain't Cool To Be Crazy About You" med vilken George Strait toppade C&W-listan i USA 1986.

Som ett led i vårt 25 års jubileum återutsänder vi en intervju med Royce Porter från den 7 december 2012 i dagens program Rock och pop med Classe kl.10.00 med repris nästa tisdag kl.11.00. Intervjun kan även avlyssnas i Öppet Arkiv.
(2018.06.15)

Skriv en kommentar
Vilken färg har en gran?WDS News admin »