LEGENDAREN HANS SIDÉN 85 ÅR

2020-10-12, 15:07:59  

Hans Sidén är född 12 oktober1935 i Sundsvall men uppvuxen i Gårda i Göteborg. Hans karriär startade med sina förslag till inlägg i Göteborgs-Posten i augusti 1959, Skivbörsen, som föll tidningen i smaken och erbjöd honom att fylla en återkommande spalt med glimtar från filmens, teaterns och musikens område.

Idag är Hans en erkänd låtskrivare, författare och en legendar som popskribent på GP med fingerkänsla för popkulturen i Göteborg under 1960-talet. Dessa insikter resulterade 1991 i boken "60-tals pop i Göteborg. Tages, Cue och jag och du" på närmare 600 sidor.

För sitt stora filmkunnande och artiklar kring det rikliga bioutbudet i Göteborg fick Hans Sidén det allra första Big Ben-stipendiet 1975 och belönades 1981 med Filmpublicisternas "Guldpenna".

Hans har även utmärkt sig som låtskrivare och bland Svensktoppsmelodierna märks Anna-Lena Löfgren med "Tomma löften - stora ord" 11 veckor och fyra som bäst 1975. Alf Robertson, Streaplers, Jan Öjlers, Carina Jaarneks, Mats Rådberg, Lasse Stefanz och Sten & Stanley är exempel på andra som tagit del av hans texter.

I maj 2019 kompletterades boken "60-tals pop i Göteborg" med fotoboken "The Boy in the Paisley Shirt" - denna pop-era sedd genom hans kamera. Med boken följer en limiterad utgåva med låtarna "Daytripper" och "I don't need that kind of loving" med Göteborgsbandet The Shakers.

Hans Sidén blev intagen i Radio Nostalgi Hall of Fame på scen under Nostalgigalan 2019 på Kungsbacka Teater den 3 november 2019 flitigt applåderad av en stående publik.

 

                                 diplom-backstage..600x346.jpg
                                        Royne Nilsson, Mads Clausen, Geraint Watkins och Hans Sidén backstage Kungsbacka Teater.

 

 

Skriv en kommentar




Vilken färg har en gran?



WDS News admin »