CHARLIE NORMAN 100 ÅR

2020-10-05, 15:48:37  

                                                  charlie.norman.2.450x450.jpg


Charlie Norman, född 4 oktober 1920 i Ludvika, avled 12 augusti 2005 i Danderyd. Han startade sin karriär 1937 som pianist hos Sven Fors orkester i Varberg. Men det var med sitt boogie woogie spelande han fick sitt stora genombrott i början av 1940-talet genom skivsläppet "Charlies boogie" 1942. Stilen blev sedan hans signum på kommande skivor och framträdanden.

 

                                                  charlie.norman.450x450.jpg

                                                        

TV-debut blev det i Paris 1947 i ett program där Edith Piaf var en annan av artisterna. Och 1949 bildade han ett band och spelade för amerikanska befäl på Officers Club i Frankfurt .

Charlie Norman Trio startade han 1951 tillsammans med Rolf Berg och Anders Burman. Charlie och Alice Babs träffades redan på 1940 talet men det var 1954 de slog igenom tillsammans med låten "Käre John" och fick ta emot Sveriges första guldskiva. Plattan gavs ut av skivbolaget Metronome som Anders Burman startat 1949 med brodern Lars och Börje Ekberg.

 

                                                kare.john.450x450.jpg

                                         

Under 1950-talet nådde Charlie den stora publiken genom Sveriges Radio och programmet Nattugglan som sändes sent på onsdagskvällarna. Som följdes av Charlie Norman Show och Charlie i skolan. Han medverkade även i Dagens revy med Gösta Bernhard, Sickan Karlsson och Stig Järrel.

                                                autograf.450x311.jpg

 

                                               charlie.stig.jarrel-sickan.jpg

                            

1962 släppte Anita Lindblom LPn "Din dröm slår ind" i Norge med Charlie Norman Trio och 1963 debuterade bandet i Melodifestivalen med bidraget "Storstadsmelodi" som framfördes av Gerd Söderberg. Det blev en hedervärd andraplats efter vinnarlåten "En gång i Stockholm" med Monica Zetterlund.

                                              anita-lindblom-charlie-font.jpg

 

                                              strostadsmelodi.omslag.450x.jpg

 

Under 1970 och 1980-talen spelade han tillsammans med sonen Lennie Norman och Ronnie Gardiner bland annat för svenska turister på Kanarieöarna och i krogshower på Berns och Bacchi Wapen i Stockholm, på Trägår'n' i Göteborg och Kronprinsen i Malmö.

Bland många framträdanden i TV märks Berndt Egerbladhs Två och en flygel där Charlie medverkade 1984.

 

                                              tva.och.en.flygel.450x338.jpg

 

Charlie Norman blev med åren mycket god vän med musikkollegan Robert Wells som berättat att Charlie blev hans mentor och de gjorde en mängd framträdanden tillsammans. De blev snart kända som dubbelpianisterna som båda gillade boogie woogie. Ett av resultaten blev albumet "Norman & Wells" som släpptes 1996. Charlie medverkade också i Robert Wells uppsättningar av Rhapsody in Rock.

 

                                              robert_charlie.450x355.jpg

 

Charlie Norman skrev också en hel del musik till reklamfilmer och långfilmer som bl.a. Kastrullresan. Han står bakom musiken till den amerikanska TV-serien Foreign Intrigue som spelades in i Sverige på 1950-talet.

Charlie Norman har tilldelats flera utmärkelser bland annat mottog han 1997 Grammisgalans hederspris och Lisebergsapplåden.

Den 24 september 2016 fick Lennie Norman i samband med ett framträdande på Kungsbacka Teater ta emot sin fars hedersdiplom postumt som bevis på att Charlie Norman nu intar en hedervärd plats i Radio Nostalgi Hall of Fame.

Skriv en kommentar
Vilken färg har en gran?WDS News admin »