JANNE SCHAFFER 75 ÅR

2020-09-26, 13:44:07  

Gitarrlegendaren Janne Schaffer fyllde 75 år den 24 september och kan i år fira sitt 50 års jubileum som yrkesmusiker. Och karriären började i träslöjden på Blackebergs gymnasium där han byggde en egen akustisk gitarr varefter han träffade Ted Åström och bildade bandet "Ted and the Caracas".

Sedan är allt en lång historia som det heter med ABBA, Bob Marley, Johnny Nash, Cornelis Vreeswijk, Björn J:son Lindh, TOTO, Electric Banana Band, eget skivbolag, Ted Gärdestad, åtskilliga skivinspelningar som studiomusiker och egna produktioner.

Jannes världsgenombrott för egen del kom 1975 med albumet "Katharsis" som släpptes world wide av CBS . En uppmärksammad recension i tidningen "Rolling Stone" ledde till att Janne kom med i en stor konsert i Montreux tillsammans med CBS All Stars (Dexter Gordon, Bob James, Stan Getz, Maynard Ferguson, George Duke och Billy Cobham). Konserten resulterade i två dubbelalbum som gavs ut i hela världen. 2019 deltog Janne i hyllningsturnén ABBAMANIA the Show Gold Tour, i rollen som en av ABBA:s originalmusiker. Den stora ensemblen med deltagare från flera länder spelade i Tyskland, Österrike och Schweiz med i snitt 3 000 åskådare på varje konsert

. – Det är lite svårt att ta in hur älskade ABBA:s låtar fortfarande är och jag är förstås väldigt stolt över att jag var med och skapade den här låtskatten, säger Janne Schaffer, som spelade på runt hälften av ABBA:s låtar när de spelades in i studion.

Janne Schaffer blev intagen i Radio Nostalgi Hall of Fame den 22 oktober 2010.

                                                   janne.schaffer.gitarr.450x7.jpg

Skriv en kommentar
Vilken färg har en gran?WDS News admin »